Notícies Fòrum


Primers indicis de les conseqüències econòmiques de la crisi del COVID19 segons l’Informe Trimestral del Fòrum Empresarial del Llobregat

09/04/2020


Segons l’Informe sobre Conjuntura Econòmica del 1r Trimestre 2020 recentment publicat pel Fòrum Empresarial del Llobregat, hi ha hagut una lleu disminució de les operacions immobiliàries, ha augmentat el nombre de persones en situació d’atur, però ha continuat creixent la població ocupada, tot amb dades fins al març, que encara no deixen palesos els efectes de la crisi del COVID19.

L’informe incorpora una reflexió sobre les conseqüències de la crisi, i serà el proper anàlisi trimestral el que podrà recollir dades més concretes. La setmana passada, a l’estudi de l’Impacte de l’Estat d’Alarma i el COVID19 que va publicar AEBALL , la patronal que impulsa el Fòrum, ja es van deixar veure alguns d’aquests efectes.

La crisi provocada pel COVID-19 no només és una crisi sanitària, sinó també una crisi social i econòmica.

El confinament provocat per tal de minimitzar la pandèmia ha provocat la paralització total de prop del 40% de les empreses del territori, i la paralització parcial de moltes més, de la majoria. Les solucions i les mesures de control públiques s’han de prendre tenint molt present que, en aquests moments, els nostres proveïdors són més necessaris que mai, i que per fabricar qualsevol producte intervenen moltes empreses.

Com a exemple sagnant: una de les dues fàbriques de respiradors que havia a Espanya va fer una sol·licitud als mitjans demanant, a falta del seu proveïdor habitual que va tancar perquè la seva no era d’una activitat essencial, caixes d’embalatge per tal de poder enviar-les als hospitals.

D’altra banda, les gestions burocràtiques perjudiquen o alenteixen moltes vegades les solucions que des del sector privat s’estan posant marxa, com per exemple els famosos respiradors sorgits del món empresarial, o altres solucions que s’estan fabricant amb impressores 3D.

Ara és el moment, més que mai, d’equilibrar les garanties amb l’eficiència i l’eficàcia de les administracions públiques, i de tenir administracions modernes i digitalitzades. És el moment de la col·laboració públic-privada, entesa com a cooperació real, eficaçment organitzada.

Pel que fa als impostos, hem vist al llarg de la història que els estats augmenten els seus ingressos per poder lluitar contra el mal del moment (pandèmia, guerra o situació excepcional), però en moltes ocasions, no tornen a baixar-los quan això es resol. Més fiscalitat implica, a la llarga, més regulació i ofegament per al sector privat.

Per finalitzar, concloem que cal facilitar l’activitat econòmica al territori, per ajudar a salvar les empreses i els llocs de treball i inclús a generar noves iniciatives empresarials i fer d’aquesta crisi una oportunitat.

Poden consultar l'informe complet: INFORME SOBRE LA COYUNTURA ECONÓMICA 1r TRIMESTRE DE 2020Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Entitats col·laboradores
Entitat compromesaPatrocinadors Globals


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450