Notícies Fòrum


El Ministeri d’Indústria invertirà 100 milions d’euros per impulsar la digitalització de les Pimes

13/11/2018


La indústria 4.0 és el nou canvi que experimenta el sector industrial i suposarà la fusió de la digital amb la indústria convencional en el procés de producció, en el qual tot quedarà digitalment connectat. Es tracta d'un canvi que requereix adaptació i preparació, i que fins al moment només aconsegueixen les grans empreses.

Raül Blanco Díaz, secretari general d'Indústria i Pimes del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme ha tractat aquest assumpte en una conferència del Fòrum Fem Llobregat de la patronal AEBALL, on va insistir en la importància d'ajudar a la petita i mitjana empresa per adaptar-se millor al canvi esdevenidor. Per a això, el ministeri invertirà 100 milions d'euros, dels quals ja s'ha fet una convocatòria de 30 milions.

Una altra proposta és el desplegament d'un coworking virtual amb la participació de 12 grans empreses que determinaran 12 grans reptes als quals donarà resposta 12 startups. "Des del Ministeri acompanyem la difusió, conscienciació, educació i finançament de projectes d'inversió digital", ha comentat Blanco. Les pimes, després de passar per la difusió, la formació, arriben a la necessària fase de diagnòstic, que es tradueix en la seva participació en el Programa Activa Indústria 4.0, que es fa conjuntament amb les comunitats autònomes. "A la convocatòria 2017", diu el secretari general, "hi va haver 200 empreses beneficiades".

Segons Blanco, amb l'aparició de la indústria 4.0 "tindrem informació constant, arribarem a esquemes de transformació i comptarem amb productes intel·ligents que contínuament ens donaran informació sobre l'estat del material". Això no obstant, insisteix que no se sap amb certesa què passarà. "Hem de tenir capacitat d'adaptació, amb humilitat, però que va molt ràpid. Però hi ha molt poca certesa què passarà", reconeix l'economista.

Sobre els recels de l'home respecte a la màquina, en el sentit que digitalització pot destruir molts llocs de treball, la col·laboració es presenta clau. "No podem anar contra la digitalització, és una batalla perduda", destaca Blanco, que assenyala que cal acompanyar els projectes, a les empreses i a la formació dels treballadors. El missatge és optimista, vist que "home, tècnica i benestar són, en última instància, sinònims", com va dir Ortega i Gasset.
Per això, totes les línies i propostes del ministeri pretenen incrementar la productivitat, perquè "és el que ens donarà el creixement sostenible en el futur i la millora que es podrà traduir en millors salaris i ocupació", assevera Blanco.

A més de les noves propostes del ministeri, Blanco ha recordat als assistents que aquest dimarts s'inaugura a L'Hospitalet de Llobregat, la fira Smart City i que el municipi compta amb un estand amb un potent iglú, en el qual es podran veure tots els projectes, estretament relacionats amb la indústria 4.0. Així mateix, l'Hospitalet, que presideix la xarxa espanyola de Smart Cities, és finalista als premis de les ciutats més intel·ligents del món.

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitats col·laboradores


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450