Notícies Fòrum


Antón Costas atribueix a la socialdemocràcia francesa la destrucció del contracte social

25/10/2018


Davant mig centenar de directius i empresaris, Antón Costas va impartir el passat 25 d'octubre, una conferència al Fòrum Empresarial del Llobregat impulsat per AEBALL, basada en el seu últim llibre El Final del Desconcert, assenyalant que l'origen del trencament del contracte social, sobre el qual es basa el capitalisme europeu, es va produir durant el domini de la socialdemocràcia francesa. La idea de la globalització financera com a equivalent a la modernitat, va venir de la mà dels socialistes francesos, a mitjans dels 80, època en què dirigents gals estaven al capdavant de les principals institucions, tant de la Unió Europea com econòmiques mundials.

Respecte al deute espanyol, el catedràtic de Política Econòmica considera que a llarg termini "veurem un quitament." Comparada a la grega, va assegurar que a Espanya es farà de forma més fina, tenint en compte que si es vol tornar al progrés cal fer alguna cosa amb part d'aquest deute: "Els deutes es paguen, si, mentre es pugui". També ha assegurat que en aquest país hi ha un problema seriós de productivitat que no es pot millorar per vies convencionals, a causa de l'escàs mida de les empreses. Pel que ha subratllat que "no ens podem oblidar de la mida" La productivitat es correlaciona amb la mida i a Espanya hi ha un problema de "liliputismo", ha dit.

Defensa de la competència
Costas ha recordat que Espanya, a part de tenir l'única constitució occidental que recull que el sistema econòmic serà l'economia social de mercat, és el país europeu amb major nombre de cartells, que fixen els preus de forma no progressiva. Per això ha insistit que "l'esquerra no entén que avui la política més eficient de la defensa social és la política de defensa de la competència".

Davant la reacció del BCE respecte la crisi amb més dosis d'austeritat, ha recordat a Bernake quan presidia la Reserva Federal nord-americana, que va dir la frase històrica: "No tinguin por a consumir, a invertir, a demanar crèdit, perquè aquí hi ha la Reserva Federal, que farà tot el necessari durant tot el temps que sigui necessari fins que l'economia nord-americana baixi del 6% d'atur”. Això, segons el conferenciant, va significar transfusions de crèdits de 35 bilions mensuals des d'octubre 2008 fins a maig de 2018. Segons la seva opinió, el problema d'Europa està en pretendre recuperar una economia estable sense aquestes transfusions.

L'expert ha atribuït a l'augment de la desigualtat la ruptura del contracte social que considera "adhesiu" essencial per al funcionament del capitalisme. Un problema de distribució greu que comporta una desigualtat preocupant és la causa del deteriorament del contracte social. Es tracta d'una desigualtat que "destrueix la societat i el capitalisme civilitzat, el que és el mateix, l'economia de mercat ben regulada". Costas també ha recordat que el sistema capitalista és "maniacodepressiu", perquè compta amb fases d'eufòria i de depressió.

El populisme, la resposta política
"En termes lògics", ha dit Costas, "no sorprenen els populismes polítics, que tenen millor olfacte per identificar el malestar social i la sang que els anomenats demòcrates socials". Si el contracte social es deteriora cal esperar que també es deteriori la democràcia parlamentària. Els no populistes, "en comptes d'oferir solucions a aquest deteriorament demonitzen els populismes", ha subratllat. Per això, Bolsonaro al Brasil és la resposta al desig de canvi de les classes mitjanes, les que havien abans enfilat a Lula da Silva. Igualment, a Catalunya sorgeixen anticapitalistes: "Si uns han deixat de donar suport l'Estat social, els altres se suposa que deixaran de sostenir la seva part del contracte social i, per tant, no sorprèn el desordre social i el populisme polític."

Costa ha recomanat als empresaris i a l'administració pública "treballar en el que s'anomena la santíssima trinitat, entre les tasques, els poders i les responsabilitats, que ha d'estar en perfecta harmonia i equilibri per al funcionament correcte". El repte es troba en millorar el repartiment de responsabilitats. Per a això cal augmentar l'eficiència administrativa i orientar les empreses i les administracions a la millora de processos.

Respecte a l'inevitable "procés" independentista, Costas ha assegurat que s'acabarà votant un estatut reforçat, però reconeix no saber amb certesa quan tindrà lloc. "Un reforç de l'estatut que millorarà l'autogovern, convertint-se en la constitució catalana d'un estat federal, tal com està reflectit en la Constitució", ha sentenciat.

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitats col·laboradores


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450