Notícies Fòrum


San José: “El soterrament de les vies a Sant Feliu està en un punt de no retorn”

15/06/2018


El soterrament de les vies al seu pas per Sant Feliu no té marxa enrere. Aquesta és la idea que l'alcalde del municipi, Jordi San José, ha volgut deixar clar en l’última taula de debat del Cicle d'Infraestructures, organitzada per BCN Content Factory juntament amb el Cercle d'Infraestructures, de la mà del Fòrum Empresarial del Llobregat.

"Ho farem, i ho farem bé", ha asseverat Sant Josep, que ha estat acompanyat a la taula de debat per Ramon Garcia, patró de la Fundació Cercle d'Infraestructures com a vicedegà del Col·legi d 'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya; Josep Maria Carreras, director d'Urbanisme de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i per Juan Carlos Valero, de BCN Content Factory i moderador de la conferència.

"El soterrament per Sant Feliu és com els Jocs Olímpics per a Barcelona"
La jornada ha servit per analitzar el futur de Sant Feliu sense les vies del tren que el parteixen en dos. El soterrament de les mateixes, anunciat a principis d'any pel llavors ministre de Foment Íñigo de la Serna, suposa per a Sant Feliu "el que els Jocs Olímpics van significar per a Barcelona" , diu Sant Josep. I és que el futur del municipi, de 120.000 metres quadrats del municipi, en concret depèn d'unes obres reivindicades durant dècades. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha posat en marxa un procés participatiu entre els veïns que ha de culminar en una consulta ciutadana prevista per a finals de l'any vinent.

L'alcalde ha volgut espantar els possibles pors o reticències sorgides després del canvi de govern a Madrid. "El treball unitari dut a terme en el Ple entre tots els grups municipals s'ha traslladat a instàncies superiors", assegura Sant Josep. Motiu pel qual l'edil no "té por" pel projecte amb l'arribada del nou govern socialista de Pedro Sánchez a la Moncloa. És més, Sant Josep ha volgut tranquil·litzar altres poblacions pendents d'obres similars, com L'Hospitalet o Montcada. "El soterrament de les vies a Sant Feliu és la prova del cotó d'altres soterraments de l'àrea metropolitana", ha afirmat.

Unes obres que mai arribaven
Tot i això, l'alcalde ha recordat altres moments anteriors en què semblava que el cobriment de les vies del tren estava molt a prop i com, al final, va quedar tancat en un calaix. Una cosa que va passar en l'any 2002, quan el canvi de govern a la Generalitat va marxa enrere al soterrament. En aquest sentit, Sant Josep ha criticat que aquesta obra "tan necessària" s'hagi vista condicionada a la situació política de cada moment.

Per la seva banda, Carreras ha fet una exposició exhaustiva i concreta de què pot suposar el soterrament de les vies a Sant Feliu. Aquí ha posat de manifest la possibilitat i necessitat de crear una via àmplia que recorri l'espai que deixin lliure les vies. Una artèria urbana que complementarà a la Rambla de la Marquesa i de la Carretera Reial, quedant enmig de les dues i obrint la possibilitat al fet que el Tram passi per ella, ja que per les altres dos carrers no hi ha amplitud suficient per instal·lar-lo. Una centralitat que Carreras condiciona a una sèrie de condicions, com són la correcta connexió dels carrers adjacents amb aquesta nova via, evitar canvis de rasant pronunciats un cop desapareguin els rails, impulsar la instal·lació d'activitat econòmica, com empreses o comerços, en els baixos dels edificis que es construeixin o bé admetre el trànsit de vehicles privats, però "sense que es converteixi en una autovia", ha alertat Carreras, alhora que es facilita l'arribada del transport públic com el Tram, el qual "donaria vida a la zona".

Garcia, per la seva banda, ha celebrat l'anunci del soterrament de les vies i ha destacat el valor de les infraestructures com "motor de l'activitat econòmica", ja que generen llocs de treball per si mateixes i donen peu a altres activitats. Tot i això, García ha avisat que cal un "desenvolupament responsable" de les infraestructures, duent a terme les que siguin necessàries i sent respectuosos amb el medi ambient.

Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitats col·laboradores


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450