Notícies Fòrum


Julio Rodríguez: “Com cimenters, tenim l’obligació de contribuir al desenvolupament de la societat amb les nostres solucions sostenibles”

05/06/2018


El Conseller Delegat de Cementos Molins, Julio Rodríguez, ha participat en el Desdejuni que organitza el Fòrum Empresarial del Llobregat d’AEBALL, on ha assegurat que com a cimenters tenen “l’obligació de contribuir en el desenvolupament de la societat” amb les “seves solucions sostenibles”. Per això, ha remarcat, han de treballar dos eixos de manera prioritària com són la “innovació i la sostenibilitat”.

A més, ha posat en valor el model de Cementos Molins, una empresa familiar nascuda el 1928 i que actualment està present en vuit països de quatre continents. “Hem de mantenir aquest caràcter familiar que té la companyia”, ha explicat Rodríguez a tots els presents.

Per mantenir aquesta capacitat d’expansió per mercats internacionals, Rodríguez ha detallat que l’empresa arriba a acords amb socis industrials, pactes que garanteixen el control de l’empresa, a més dels dividends. “Aquest és l’element diferenciador de Cementos Molins, el seu ADN”, ha afirmat Rodríguez el qual, no obstant, ha reconegut que “no és fàcil” gestionar empreses amb socis al 50%, però que en el seu cas “funciona bé”. En la seva ponència, el Conseller Delegat de Cementos Molins ha posat diferents exemples d’aquest tipus d’acords, com els que han signat a Mèxic o Colòmbia, on obriran una planta d’aquí a un any.

Els valors de l’empresa
Rodríguez també ha posat de manifest els valors amb el que treballa a Cementos Molins, com la “integritat, la millora continua, l’eficiència, la passió, el respecte i el compromís amb el medi ambient”.

Com a objectius de futur, Rodríguez considera que l’empresa ha d’avançar cap a una major eficiència en els costos de manera que “atorga competitivitat”, recorda i ser una companyia model pel que fa a evitar els accidents laborals. De fet, Rodríguez ha reiterat que són una empresa que està “en guerra” contra aquests.

La protecció del medi ambient
Sobre la qüestió del medi ambient, Rodríguez ha defensat la sensibilitat de l’empresa amb el mateix. “Som emissors de CO2, no ho podem evitar”, ha reconegut Rodríguez, recordant, però, que “no hi ha manera de fabricar ciment sense CO2”. De tota manera, ha dit que l’objectiu és emetre menys CO2 i ser “molt eficients”. Per això, ha explicat, estan investigant per fabricar ciments d’igual o millor qualitat alhora que redueixen les emissions contaminants. En aquesta línia, Rodríguez també ha posat l’accent en la reducció del consum de combustibles fòssils, la seva “obsessió”, segons ha assegurat i la recerca d’altres alternatius.

I és que Rodríguez creu que “per devoció i per obligació” el respecte pel medi ambient és clau per a una cimentera. En aquest sentit, ha explicat que dediquen molts esforços per mantenir a ratlla les emissions de CO2 i ha proposat que és necessari aprofitar els residus generats com a font d’energia “en benefici de la societat”.

Sobre aquesta qüestió, Rodríguez ha lamentat que en Espanya els nivells d’ús de residus com a combustible no arriben al 25%, en Catalunya es queda en el 15%, quan en altres països europeus els nivells arriben al 85%, en Holanda o al 65% en Alemanya. De fet, la mesura europea està en el 41%.

“A Catalunya s’utilitza biomassa vegetal, residus de fusta, farines animals, residus de la indústria de paper, combustibles derivats de residus industrials o pneumàtics sense ús”, i Cementos Molins n’utilitza: combustibles derivats de residus industrials, pneumàtics sense ús, llots de depuradores i residus de fusta, ha detallat Rodríguez”, ha detallat Rodríguez.

Perspectives econòmiques
Rodríguez ha volgut dedicar part de la seva ponència a la situació econòmica a Espanya, sobre la qual té “perspectives de recuperació”. El Conseller Delegat de Cementos Molins ha fet un breu repàs per la història econòmica recent, recordant que abans de la crisi, Espanya consumia 55 milions de tones. En 2013, aquesta xifra va baixar als 10 milions per l’impacte de la crisi econòmica de 2008. En aquest punt, Rodríguez ha reconegut que abans de la crisi “el consum de ciment pot ser era exagerat”.

Cementos Molins és la única empresa espanyola que es dedica al ciment, és familiar i cotitza. Genera treball per a 4.600 empleats en tot el món, i en concret 1.200 a Espanya. Aquest any, l’empresa complirà 90 anys i Rodríguez ha anunciat que es portarà a terme algun tipus de celebració. El 90% del capital de l’empresa segueix en mans de la família Molins i dedica dos terceres parts al negoci del ciment.

VÍDEO DE L'ACTE:Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitats col·laboradores


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450