Notícies Fòrum


Carles Grau: El 5G és una oportunitat que no podem deixar escapar perquè planteja un gran salt qualitatiu per a la nostra indústria

26/04/2018


El director general de la Fundació Mobile World Capital explica al Fòrum Empresarial del Llobregat els canvis disruptius que comportarà la tecnologia 5G. L’acte ha estat presidit per Manuel Rosillo, president d’AEBALL, acompanyat de David Quirós, regidor de Cultura i Innovació Social de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat.

Després d’haver vist a finals de febrer en la fira Mobile World Congress els nous vehicles connectats, els drons i els robots, el director general de la fundació Mobile World Capital, Carles Grau, ha explicat aquest dijous al Fem Llobregat d’AEBALL, que Barcelona ha sigut designada per acollir l’Observatori 5G a Espanya, una decisió que ha subratllat suposa “un acte de coratge” de José Maria Lasalle, secretari de l’Estat de la Societat de la Informació i Agenda Digital del Govern espanyol. Grau ha afegit que Lasalle participa cada setmana en les reunions de la Fundació, en la que a més de l’Estat, participen altres com patrons de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona.

Carles Grau ha senyalat canvis disruptius que suposarà l’imminent desplegament de la tecnologia 5G a principis de 2019 a Barcelona, en zones com Passeig de Gràcia, però també al recinte firal de L’Hospitalet, el que impulsarà nous serveis d’internet del futur en una conferència que ha suscitat una intensa participació dels empresaris i directius assistents. La sorpresa del 5G “no es limita a una marxa més com si fos un cotxe, es tracta d’un salt totalment disruptiu en la indústria, economia i societat i genera enormes oportunitats per a l’àrea metropolitana barcelonesa”.

Avantatges del 5G
Entre els avantatges, Grau ha destacat que el 5G suposa ampliar l’ample de banda i augmentar les connexions entre cent i mil vegades superiors a l’actual 4G, a més de possibilitar l’ultra alta definició, el que significa uns nivells de qualitat mai vistos. El 5G també comporta reduir dràsticament la latència, perquè rebaixa el retard de resposta de la xarxa a un milà segon, des dels més de 20 segons o 30 segons de latència existent en les tecnologies 3G i 4G.

Aquest factor d’acceleració també permetrà aplicacions crítiques d’alta precisió en temps real en el món del transport, la seguretat i la salut, com assistir des de qualsevol part del món a operacions quirúrgiques en temps real. I la part menys visible: 5G redueix el 90% el consum d’energia de la xarxa, multiplicant per cent el nombre de dispositius connectats. En aquest punt, Grau ha anticipat que es podran desplegar sensors fins i tot amb autonomia de 8 o 9 anys sense necessitat de recàrrega, el que facilitarà implantar-los en el mobiliari urbà i fer realitat les ciutats intel·ligents, ja que fins ara, l’Internet de les coses sempre requeria haver d’alimentar elèctricament els dispositius i es necessiten, per tant, endolls.

Els beneficis d’introduir el 5G són variats. D’entrada, la seva aplicació augmentarà les inversions a la Unió Europea fins a arribar als 113.100 milions d’euros d’impacte anual en l’horitzó de l’any 2025, amb una generació de 2.39 milions de nous llocs de treball. En aquest context, Grau ha subratllat que Espanya i l’àrea metropolitana de Barcelona “té moltes condicions per atraure més del 10% d’aquests recursos”. D’entrada, Barcelona és ja l’àrea pilot de desenvolupament del 5G i aviat veurem amb 5G vehicles autònoms i connectats. De fet, Luca de Meo, president de Seat, ja ha anunciat que el primer vehicle connectat de la factoria de Martorell sortirà a la primavera de 2019.

L’àrea metropolitana de Barcelona també lidera la participació de la comunitat científica en 22 projectes europeus dels 37 d’investigació sobre el 5G que existeixen. L’impuls a l’emprenedora s’ha elevat exponencialment fins al punt que Barcelona és la cinquena ciutat en innovació europea per nombre d’startups i inversió en digitalització, després d’Amsterdam i Berlin. A més, han triat l’àrea metropolitana barcelonina importants corporacions per crear el seu hub, com Seat, Zuric, Nestlé, Amazon, Roche i Cisco, entre d’altres.

VÍDEO DE L'ACTE:


Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitats col·laboradores


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450