Notícies Fòrum


Joan Castells adverteix que “hi ha assegurances de vida que traslladen el risc al client, s’ha de controlar”

16/03/2018


El president de FIATC Assegurances, Joan Castells, ha participat aquest dijous 15 de març, al Fòrum Empresarial del Llobregat, de la patronal AEBALL, on ha explicat i advertit als empresaris i directius que les autoritats han de controlar la venda de productes d'assegurances, principalment a través de la banca, en què el risc es trasllada al client, a causa de tenir les assegurances de vida referenciades a un fons d'inversió, de manera que qui els subscriu rebran en el futur el valor d'aquest fons al qual està referenciat el seu producte.

FIATC és la principal empresa asseguradora amb seu a Catalunya, després que el desafiament independentista impulsés a canviar de seu a les associades als bancs i altres d'origen català. La mútua va néixer el 1930 per assegurar els danys personals dels transportistes, atès que l'acrònim de la companyia significa Federació Industrial de l’Auto transport de Catalunya. Joan Castells, que dirigeix la companyia des de 1980, reconeix que treballar amb el seu pare com a corredor d'assegurances va ser la seva principal formació, un aspecte que també lamenta, ja que sembla que és un sector endogàmic perquè "no s'ensenya a cap carrera", de manera que "hem de ser nosaltres mateixos els que formem al nostre personal".

Sota la direcció de Joan Castells, la companyia ha absorbit i adquirit diferents entitats, així com realitzat diverses inversions estratègiques, fins al punt que el 1986 es crea el Grup FIATC amb la voluntat de diversificar l'activitat de l'entitat. El grup passa a cotitzar al Segon Mercat de la Borsa de Barcelona l'any 1998 i canvia la seva denominació per Inverfiatc.

Presència al Baix
La primera sucursal al Baix Llobregat va ser inaugurada el 1991 a Sant Boi i el 1997 va ser traslladada a Sant Feliu. El volum de primes que depèn d'aquestes sucursals ascendeix a 12,943 milions d'euros. La societat compta amb residències per a gent gran a Cornellà (Blau Almeda), Sant Cugat (Cugat Natura) i Mollet del Vallès (Les Masies de Mollet), a més de la Clínica Diagonal situada a Esplugues de Llobregat. Castells ha anunciat que la companyia té interès a invertir en nous hospitals i residències per tota Catalunya.
El 1979 el volum de primes de la companyia era de 5,7 milions d'euros i el 2017 va tancar amb cent vegades més primes, a l'aconseguir 577 milions d'euros. La cartera al 79 estava basada en l'automòbil en un 72,98% i ara està molt diversificada. Pel que fa a fons propis, FIATC ha passat d'1,17 milions a 254,7 milions i en solvència doblen el marge mínim que s'exigeix, amb un el 243%.

A Espanya hi ha 240 entitats asseguradores i FIATC figura com a grup en la posició 24, mentre que en assegurança directa és la número 26. En salut és la 9, en vida estan en la posició 22, en no vida la 19, en automòbils la 17 i en multirisc és a la 16.

El 5,4% del PIB espanyol
El món de l'assegurança és un sector molt important, segons el parer del president i conseller delegat de FIATC. Catalunya va ser un dels primers llocs d'Espanya on es van fer els primers codis al segle XIII. "Es tracta d'un dels factors importants de producció de qualsevol empresa, perquè ha de tenir dins dels seus costos les primes d'assegurances, perquè suposen una garantia i prevenció de qualsevol circumstància que pot amenaçar l'activitat per sinistre o errors", ha dit Castells.

El ponent ha informat que el món assegurador suposa a Espanya el 5,4% del PIB i l'any passat va decréixer un 0,7% respecte a 2016, exercici en què es van disparar les primes un 12,4% fins als 63.392 milions d'euros . El sector ocupa unes 70.000 persones, majoritàriament amb contractes indefinits.

Cap empresa asseguradora ha caigut en fallida, el que demostra que el sector controla molt bé els seus riscos, ha dit. El càlcul i l'anàlisi dels riscos és la funció principal d'un sector en què hi ha molts fraus, ja que hi ha especialistes en declarar un sinistre en cinc companyies diferents on té assegurat aquest bé.

El sector assegurador espanyol està en el lloc número 15 al món i a Europa ocupa el sisè lloc, amb una inversió d'uns 280.000 milions d'euros en els mercats financers i immobiliaris. Les primes a Espanya durant 2017 van ascendir a 63.392 milions d'euros, fet que suposa un decreixement del -0,7% respecte a l'any 2016. Les primes de vida van ascendir a 29.401 milions, amb una caiguda del 5,6% respecte a l'any passat , mentre que en primes de no vida van sumar 33.992.000, amb un augment del 3,94%. En total, estan assegurats a Espanya 11.650.031 de persones en productes de salut. A Catalunya les primeres ascendeixen a 11.294, el que suposa el 18% del total espanyol i el nombre d'assegurats ascendeix a 2.314.008 en salut.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC DEL DESDEJUNI

VÍDEO DE L'ACTE:Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitats col·laboradores


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450