Notícies Fòrum


Xavier Torra: “Eurecat redueix risc i costos a les empreses per guanyar competitivitat i rapidesa”

18/05/2017


"A Catalunya estem bé en ciència, però en innovació estem fluixos”, va reconeixer el passat 18 de maig, Xavier Torra, president d’Eurecat, que agrupa als centres tecnològics catalans, durant la seva conferència al Fòrum Empresarial del Llobregat. L'especialista en innovació, va abundar en les mancances catalanes, perquè "hi ha poca inversió per part del Govern de la Generalitat”. Tot el contrari que passa al País Basc, comunitat que fa gairebé deu anys que va agrupar els seus centres tecnològics, el que ha fet Catalunya amb Eurecat. Però encara hi ha més diferències, va subratllar Torra: "mentre l'economia del País Basc és 2,5 més petita que la catalana, el seu govern destina a innovació un pressupost sis vegades més gran que la Generalitat”.

A preguntes dels empresaris i directius del Baix Llobregat i L'Hospitalet, el responsable de Eurecat va explicar que no es planteja obrir un centre al Baix Llobregat "tot i ser una comarca amb una colossal densitat econòmica”. La institució, que és fruit de la fusió dels centres tecnològics creats a Catalunya, té deu seus corporatives, nou d'elles repartides per tota la comunitat (Barcelona, Mataró, Cerdanyola, Reus, Manresa, Amposta, Lleida, Girona, Canet) i una altra a Salvador (Brasil). Segons la seva opinió, "primer hem de saturar i optimitzar les instal·lacions que ara tenim abans de pensar en noves seus”.

Torra va explicar que Eurecat, l'any passat va facturar 43 milions i aquest exercici preveu arribar als 60, dirigeix la seva activitat a tots els sectors empresarials però, especialment, a set grans àmbits estratègics: Alimentació, Energia i recursos, Sistemes industrials, Indústries basades en el disseny, Indústries relacionades amb la mobilitat sostenible, Indústries de la salut i Indústries culturals i basades en l'experiència. Un equip multidisciplinari i plurinacional format per científics i tecnòlegs treballa en més de 160 projectes I + D aplicada, "orientats a l'adquisició de nous coneixements per a la seva transferència a aplicacions i solucions específiques que cobreixin les necessitats del teixit industrial”. Treballen en tres àrees tecnològiques bàsiques i transversals: industrial, digital i biotecnologia.

País Basc, la referència

Eurecat és el gran proveïdor de tecnologia industrial de Catalunya, ofereix al teixit empresarial serveis de R + D aplicada, serveis tecnològics, consultoria tecnològica, formació d'alta especialització, desenvolupament de productes i serveis innovadors, i promoció i difusió de la innovació tecnològica. Tecnalia és el seu homònim del País Basc i factura 103 milions anuals, gairebé el doble que el català, però encara molt lluny de Fraunhofer (Alemanya), els ingressos superen els 2.115 milions d'euros.

L'expert també va subratllar que Catalunya és "molt rica en iniciatives individuals, però pobre en unir-se per adquirir més pes i més massa crítica”. A Catalunya hi ha 230.000 empreses, una quantitat que Torra qualifica de "brutal", atès que la seva massa laboral és de microempresa, pel que va insistir que "adquirir mida és imprescindible”, ja que el percentatge d'innovació és baix perquè les pimes innoven poc i les micro encara menys.

La manca de grandària és el que passava també en matèria de centres tecnològics a Catalunya fins que es van fusionar en Eurecat. "En un món globalitzat, la mida és important, perquè determina l'èxit o fracàs”, va assegurar Torra. Per al seu president, "el sentit de Eurecat és aconseguir més massa per aconseguir més eficàcia per a les empreses”. La institució rep fons de la Generalitat per a certes investigacions de matèries que no estan a punt per entrar al mercat; "Són tecnologies on l’etorn no és prou segur”, assegura. També es finança de fons europeus i de les empreses que encarreguen treballs tecnològics específics.

Coneixement pràctic

Eurecat està focalitzat a curt termini, en un horitzó mitjà de tres anys, "perquè les tecnologies es queden obsoletes molt aviat”. No és el cas de les universitats, que treballen a més llarg termini. En el cas de Eurecat, la seva habilitat se centra "en ajudar a les empreses, com a fons de coneixement, per transformar-lo en una cosa pràctica”, atès que "si no s'innova, les empreses no són competitives i el seu valor afegit s'evapora com l'èter “.

Eurecat és una institució que el seu president afirma "no tenir amo”, de manera que requereix d'una governança de contrapoders. El primer és el seu personal, més de 600 professionals, seguit d'un patronat integrat per un sudoku d'empreses grans i pimes, procedents de tots els sectors i territoris. Un altre ”contrapoder” és el comitè científic "que avalua on som per anar autodestruint des de la perspectiva de la destrucció creativa”. Finalment, hi ha el comitè institucional i les comissions territorials i sectorials.

Redueix risc i costos

Eurecat ajuda a les empreses "a ser més disruptives, reduint el risc i els costos per guanyar competitivitat i rapidesa”. També ajuden a canvis de model de negocis. En aquest punt, Xavier Torra va posar l'exemple d'una empresa de motors que s'ha convertit també en una empresa de serveis. En la seva intervenció, el president de Eurecat va enumerar alguns casos d'èxit de la intervenció de la institució, com l'equip de electrocardiograma més petit del món i sense cables, o un laboratori B. Braun per fer formulacions de diferents fils per a impressores 3D. Altres casos són Roadmap 4.0 per ajudar el pas a la indústria 4.0, "que requereix un cert disseny de possibilitat”, una iniciativa que assessora tecnològicament per a la transició de l'empresa cap a la quarta revolució industrial, a partir d'un coneixement profund dels processos productius i l'anàlisi ingent de dades.

Una altra aplicació són drones i vehicles no tripulats, amb els quals, per exemple, es revisen les clavegueres de Barcelona, i en turisme s'apliquen casos de Big Data. En nutrició i salut, els nous materials lleugers, plàstics funcionals en electrònica impresa i la realitat virtual i augmentada, a més de l'àudio en tres dimensions, són altres experiències d'èxit d'Eurecat.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC DEL DESDEJUNI:


Accedeix a l’àlbum seguint aquest link

VÍDEO DE L'ACTE:


Veure totes les Notícies Fòrum
Promou
Patrocinadors Globals
Entitats col·laboradores


Av. Fabregada 93, 1r 3a esc. dreta
08901 L’Hospitalet del Llobregat

Tel. 933 370 450